Dark side of mak cik πŸ˜†

Standard

Hai ouls.. assalamualaikum 

Inilah rutin mak cik actually. Selain dari bertapa dalam office, makcik kena juga keluar ke zon gelapkan kulit mak cik ni. Sesaja nak share dengan ouls. Takde apa yang menarik sangat pon. Huhu.. but i love my job! 


Tapak pembinaan ni kecik jer. Untuk 26 unit double storey semi-detached housing. Ini progressnya.. pembinaan sample house. Unit2 yang lain menyusul kemudian. 

Untuk adik2 yang berminat untuk fahami macamana pembinaan ini berjalan dari mula. Nanti makcik kongsi lagi yer.. sabor.. makcik cantik nk pi buat facial dulu. Habis berminyak dah muka ai ouls! Hahah

Babai

​Beza Antara Chia Seed dengan Basil Seed.

Standard

​

Ramai yang masih keliru di antara ‘Chia Seed’ dengan ‘Biji Selasih’ (Basil Seed). Ramai yang menyangka bijirin ini sama. Sebenarnya tidak. 
Sila baca sampai habis 😊

Chia seed merupakan sejenis bijirin yang mempunyai banyak khasiat iaitu kaya dengan protein, kalsium, serat, anti-oksida, vitamin, dan Omega 3 dan 6. Hanya dengan mengambil 1-2 sudu besar sehari (maksimum 30gram sehari) dah cukup untuk keperluan harian, tak perlu berlebihan. Yang penting ia adalah semulajadi yang tidak melalui apa-apa proses.
Perbezaan Chia Seed dan Selasih.
1. Asal

Chia Seed berasal daripada negara Amerika Tengah seperti Mexico, Bolivia dan Guetamala.

Biji Selasih beradal dari India dan negara-negara Mediterranean.

2. Cara makan.

Chia seed boleh dimakan samada di rendam atau tanpa direndam. Sedangkan Selasih mesti di rendam dahulu. Kerana itu menu Chia Seed boleh dipelbagaikan. Banyak resepi direka terutama oleh pengamal fitness dari seluruh dunia.. Overnight oat, puding bahkan ada yang buat kek!


3. Rupa. 

Selasih, kecil dan hitam.

Chia seed lebih besar sedikit dari selasih, berbentuk bujur dan berwarna putih, hitam dan kelabu. ketiga-tiga mempunyai khasiat yang sama sahaja, tiada beza.
4.Nutrisi. 

Chia Seed jauh lebih berkhasiat. Kerana itulah Chia Seed digelar superfood. Ia kaya dengan protein, kalsium, omega 3 dan 6, serat, vitamin dan lain-lain.

5. Kebaikan / khasiat : 

Chia Seed jauh lebih berkhasiat. Ia membantu menurunkan kolesterol, sesuai untuk pesakit diabetic dan lain-lain.
5. Harga. 

Harga Chia Seed jauh lebih mahal daripada selasih. Aryza Chia Seed di bawa dari Mexico. Sedangkan selasih, boleh didapati dengan mudah dimana-mana.

​Bacaan untuk ibu prihatin.

Standard

 


(Fakta chia seed utk bayi & kanak-kanak)

1) Adakah bayi boleh mengambil chia Seed?

Bayi yang berumur bawah 6 bulan tidak digalakkan mengambil sebarang makanan berbentuk pepejal, termasuk chia seed kerana sistem pencernaan bayi belum bersedia untuk memproses makanan berbentuk pepejal.
Ia nya sesuai diambil oleh bayi yang berumur seawal setahun. Walau bagaimanapun, bayi kurang daripada setahun boleh mendapatkan khasiat chiaseed melalui penyusuan susu ibu.

2) Bagaimana cara memberi chia seed kepada bayi dan kanak-kanak lingkungan setahun hingga 6 tahun?

Bagi bayi berusia setahun hingga kanak-kanak berusia enam tahun, kuantiti yang dicadangkan adalah maximum 1 sudu sehari (7g).
Boleh direndam dalam air kosong atau apa2 shj jenis minuman
Chiaseed juga boleh ditaburkan dalam sup sayur ataupun makanan berkuah. Yang penting, chia seed telah kembang.
Hal ini bagi mengelakkan chia seed daripada mengembang dalam saluran pencernaan kanak-kanak tersebut.

3)Bagaimana cara memberi chiaseed kepada kanak-kanak berusia 6 tahun ke atas?

Bagi kanak-kanak berusia enam tahun ke atas, remaja dan dewasa, kuantiti yang dicadangkan adalah 2 sudu sehari (15g).
Seeloknya mereka mengambil chia seed dalam bentuk yang telah kembang.
Cara penyediaan adalah pelbagai, sama seperti dewasa.

4) Adakah individu G6PD boleh mengambil chia seed?

Individu (bayi, kanak-kanak dan dewasa) yang mengalami masalah kekurangan G6PD boleh mengambil chia seed.
Individu yang mengalami kekurangan G6PD hanya perlu mengelak daripada mengambil kacang parang, kacang soya, kekacang, vitamin C tiruan dan pewarna tiruan.
Chia seed dalah biji benih tumbuhan herba, bukan daripada golongan kekacang (legum) dan vitamin C yang terdapat dalam chia seed adalah semulajadi, bukan sintetik.
Oleh hal yang demikian,ia selamat dimakan oleh individu yang mempunyai kekurangan G6PD.

5) Apakah fungsi chia seed sebagai makanan pelengkap bayi dan kanak-kanak?

Kebanyakkan kanak-kanak tidak suka makan sayur. Oleh itu, mereka mungkin akan mengalami masalah sembelit.
Ia pula mampu mengembang hingga 10x ganda hingga membentuk tekstur jelly dan mempunyai tinggi kandungan fiber yang boleh melawaskan pembuangan.
Oleh itu, ia membantu mengelakkan masalah sembelit dan melancarkan sistem pencernaan.
Chia seed ni adalah sejenis biji benih. Biji benih mengandungi kandungan zat mineral yang tinggi. Zat-zat mineral ini penting untuk pertumbuhan bayi dan kanak-kanak.
6) Apa keistimewaan chiaseed?
5x ganda lebih Kalsium berbanding susu

7x ganda lebih Vitamin C berbanding oren

2x ganda lebih Anti-Oksida berbanding blueberry,

3x ganda lebih Zat Besi berbanding bayam

2x ganda lebih Potassium berbanding pisang

8x Ganda lebih Omega-3 berbanding ikan salmon
Omega-3 yang terdapat dalam nya membantu pembentukkan otak dan sistem saraf pada bayi dan perkembangan otak pada kanak-kanak. Ia sangat membantu proses pembelajaran mereka.
Kalsium yang tinggi pula membantu pembentukkan kuku, tulang dan gigi yang sihat disamping menguatkan akar rambut. Bayi dan kanak-kanak amat memerlukan kalsium yang tinggi kerana tumbesaran tulang sedang berlaku.
Gabungan Vitamin C, Anti-Oksida dan Omega-3 mampu melindungi bayi dan kanak-kanak daripada radikal bebas, meningkatkan sistem imun dan seterusnya mengurangkan risiko terkena jangkitan dan demam.
CHiaseed kaya dengan protein. Selain membekalkan tenaga, protein diperlukan untuk membinaan dan mengekalkan kelembapan otot dan tisu-tisu organ.
CHIA bermaksud sesuatu yang membuat anda kuat. Maka tidak hairan ia boleh nya digelar super food.

7) Adakah ia bebas gluten?

Ya, chiaseed bebas gluten secara semulajadi tanpa melibatkan sebarang proses kimia.

8) Adakah chiaseed ni halal dan mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia, KKM?

Chia seed adalah makanan pelengkap untuk seisi keluarga yang halal dan selamat. Ia merupakan bahan makanan mentah semulajadi dan tidak diproses.

Dimport daripada Mexico.

Ia adalah makanan semulajadi dan tidak diproses sbb tu chiaseed ni tidak perlu mendaftar dengan KKM.
Psst: kualiti setiap brand dipasaran adalah berbeza bergantung kepada byk faktor. Mohon jangan sewenang2nya copy paste tanpa kebenaran. Terhad kepada chia seed premium quality dari Aryza chia seed sahaja 😊

Chia Seed sebagai Milk Booster untuk Breast feeding Mom

Standard

​KENAPA AMBIL RISIKO? JOM AMBIL MILK BOOSTER SEMULAJADI…

..

..

Tiada bahan pengawet, tiada melalui proses sintetik, tiada perasa… Mudah dan Murah. 
Tak lebih rm30 sebulan..JIMAT especially di zaman harga barang naik Ni.
Jom Cuba Aryza Chia seeds.. semudah campurkan ARYZACHIASEED kedalam minuman harian ibu. 
Tengok hasil nya… sampai 8oz sekali Pam!!!  Yang penting semulajadi, tiada kesan sampingan utk ibu dan baby …kerana mereka begitu berharga.

​THE SEEDS OF RELAXATION

Standard


Bagaimana Aryza Chia Seed memberikan ketenangan dan rehat kepada anda??

.

100gms Aryza Chia Seeds mengandungi 700mgs tryptophan. Tryptophan diperlukan badan untuk menghasilkan hormon serotonin dan melatonin (hormon gembira). Kedua-dua hormon ini diperlukan untuk menghasilkan rasa tenang, relaks juga tidur yang lena.

.

Sekiranya anda  mengalami masalah tidur yang kurang lena, sering terjaga ditengah malam, mudah stress dsb, besar kemungkinan anda mengalami masalah kekurangan kedua-dua hormon ini.

.

Berita Baik!! Buat pengamal bijian Aryza Chia Seeds , bijian chia Aryza kaya dengan tryptophan yang akan membantu lebih tenang,relaks, tidur yang lebih lena dan berkualiti.

.

Pastikan bijian Chia anda daripada Aryza Chia Seed baru beli. Bijian Chia Premium Quality Segar dari ladang Mexico. 
Aryza Chia Seed – Seeding Your Soul.
Untuk info lanjut Sms.Whatsapp

016-9884991

APA ITU CHIA SEED

Standard

15135957_1811913792390483_5065145270946182504_n
πŸ’Šbukan ubat
πŸ’Šbukan supplement
πŸ’Šbukan vitamin

TETAPI IA ADALAH
🌿makanan organik
🌿super food
🌿sejenis bijirin

β€’β€’Kebaikan Chia Seedsβ€’β€’

🏡5x Ganda lebih Kalsium daripada Susu
🏡7x Ganda lebih Vitamin C daripada buah Oren
🏡2x Ganda lebih Antioxidant berbanding buah Blueberry
🏡3x Ganda lebih Zat Besi daripada Bayam
🏡8x Ganda lebih Omega 3 daripada Ikan Salmon
🏡2x Ganda lebih Potassium daripada Pisang

Pm/WhatsApp 0169884991

πŸƒmelancarkan sistem pencernaan
πŸƒMenstabilkan gula dalam darah
πŸƒMeningkatkan tenaga & kadar metabolisma
πŸƒMembantu mengurangkan berat badan
πŸƒMengenyangkan
πŸƒMengurangkan kolestrol
πŸƒMelindungi jantung
πŸƒMembantu pembentukkan & menguatkan tulang
πŸƒKulit lebih sihat & berseri
πŸƒSangat membantu wanita hamil dalam membekalkan protein dan tenaga
πŸƒMenambah susu badan
πŸƒMenguatkan minda
πŸƒMeningkatkan sistem imun
πŸƒArthritis
πŸƒMembuang toksin dalam badan
πŸƒMembantu masalah berdengkur
πŸƒMembantu masalah sakit tumit dan sakit sendi
πŸƒMengurangkan stress
πŸƒBebas gluten

Jom 1 keluarga 1 Aryza Chia Seed
Makanan kesihatan untuk anda sekeluarga

Pm/WhatsApp 0169884991

aryza

Genuak / kerdas

Standard

Semalam gi melawat pasar pagi, ada pulak orang jual buah ni. Sedap buat ulam cicah sambal belacan..tapi baunya mak aiii.. kalah petai.

image

Sape tahu namanya? Orang kampung saya panggil Genuak. Saya pernah makan masa kecik2 dulu, pokoknya tak pernah tengok cne ghupenyer… nie beli bukan utk makan. Untuk semai… mohon jangan gelak. 5 ketul buah dapat 39 bijik tuu.. tak sabar nk semai.. huhuu

Exton total core fitness machine

Standard

Lately Makcik Cantik rasa macam dah gemuk.. pakai baju serba tak kena jer.. Nak pi gym tak sempat, maklumlah dok tengah bendang hulu banat.

image

Sebelum ni dok berangan… Nak curi2 pi gym time iman tido.. tapi memandangkan jarak rumah ke Gym terdekat pun agak jauh… nak drive gi gym pun dah dekat sejam baru sampai.. cne nak buat? Huru hara nanti..Baru nak work out iman dah meraung kat rumah. Hurm..so,  ini harapan terakhir, harap2 menjadilah yer?? Amin3x

image

Iman buat tempat landing sambil layan Upin Ipin.

image

Asyiknya dia..

image

Pastu sambung lepak tengok citer Baim pulak..

So.. sesape nak grab this machine boleh order dari astro go shop
http://m.goshop.com.my/prd/sports/leisure/exton-total-core-fitness-machine/20000001.html?chnlId=10221
Tengah offer.. harga sekarang RM199. Sebelum nie harganya RM299..

Salam kasih,
Makcik Cantik